Trump kovände på 18 timmar – trycket blev för stort


Det är torsdagsmorgon i Europa när Trump med tre utropstecken förkunnar att han haft en ”great day”. Med gårdagens löfte om 90 dagars vapenvila i USA:s handelskrig mot större delen av världen är det bäddat för superrusning på börserna, trots alla frågetecken som den amerikanske presidentens agerande väcker. Den frågan de flesta ställer sig är – vad hände?

Det enkla svaret är – Trump hände. Timmar innan han deklarerade sin 180-gradiga omsvängning i tullfrågan gick Ted Cruz, republikanernas man i Texas, ut och varnade för att tullarna skulle kunna orsaka ett ”politisk blodbad”.

Han var inte ensam om sin varning. Även republikanerna John Neely Kennedy, senator från Louisiana och Lindsey Graham, dito från South Carolina varnade för konsekvenserna. Schweiz president Karin Keller-Sutter hörde, enligt Washington Post, av sig och påpekade att klockor och choklad skulle bli 31 procent dyrare och att schweiziska företag har en viktig roll i att skapa amerikanska jobb. Hon påminde även om att Schweiz nyligen avskaffat tullar på import av amerikanska industrivaror.

Jamie Dimon, vd för JP Morgan Chase varande för tullarna offentligt.

Även Jamie Dimon, vd för JP Morgan Chase, varnade offentligt i en intervju på Fox News för att en recession var det mest sannolika utfallet på tullarna – eftersom de skapar en ekonomisk osäkerhet och att många företag redan börjat dra ner på sina verksamheter. De flesta amerikanska medier har kommenterat just detta – Trumps intresse och känslighet för vad som sägs i Fox news är omvittnat.

Samtidigt växte hotet om finanskris. När Trump insåg att tullarna utlöst en kraftig utförsäljning på de amerikanska statsobligationsmarknaderna och i dollarn – som investerare vanligtvis ser som säkra tillgångar i orostider – ramlade till slut polletten ner. Det berodde sannolikt i sin tur på att till skillnad från finanskriserna 2008 och 2020 skulle krisen den här gången direkt kunna hänföras till en enda man: Donald Trump själv, skriver New York Times.

Enligt NYT var många av Trumps mest seniora rådgivare omedvetna om omsvängningen fram till sista minuten och själv agerade Trump ”som vanligt”:

”Jag vet för fan vad jag gör”, sa han till sina partikamrater när han la fram sina förslag på strafftullar. Han uppmanade dem vidare att ”be cool” (ta det lugnt). När börserna dök lutade han sig tillbaka och skrev på sociala medier att ”det här är en perfekt tid för att köpa” – och avsåg förstås aktier.

Arton timmar senare kom kovändningen. Exakt vad som fick Trump att byta fot är det förmodligen ingen som vet, en rad faktorer kan ha samverkat.

Själv menade han och hans nära medarbetade att den 90-dagar långa fristen var en genomtänkt strategisk plan – samtidigt som Trump själv, enligt Washington Post, sa att beslutet togs snabbt och ”utan papper och penna, direkt från hjärtat”.

Efter beskedet, som fick världen att ännu en gång häpna över hans oförutsägbarhet, skrev hans biträdande stabschef Stephen Miller på X att: ”Ni har sett den största ekonomiska masterstrategin från en amerikansk president i historien.” Trump själv konstaterade att ”ofta är det ingen förhandling förrän det är en förhandling, sånt händer”.

Finansmarknaderna steg direkt och kraftigt efter beskedet. I USA väckte det enligt NYT frågor om huruvida Trumps tidigare rekommendation om en köpmöjlighet utgjorde en signal som vissa investerare kan ha använt av för att tjäna pengar på den kraftiga uppgången i aktiekurserna. Tesla gick upp drygt 22 procent, Apple upp drygt 15 procent, Meta upp nästan 15, Walmart 10.

Vita Husets pressekreterare Karoline Leavitt och finansminister Scott Bessent.

USA:s finansminister Scott Bessent fortsatte, under en presskonferens i Vita huset, hävda att Trumps beslut om frist var kulmen på den noggrant utarbetade planen att isolera Kina. Pressekreteraren Karoline Leavitt menade att Trump helt enkelt är ett ”förhandlingsgeni”.

– Många av er i medierna har uppenbarligen missat ‘Art of the Deal’, ni har uppenbarligen inte sett vad president Trump gör här, sade hon under presskonferensen och hävdade att ”nu ringer hela världen ringer till USA, inte till Kina, de behöver våra marknader, de behöver våra konsumenter, och de behöver den här presidenten i Ovala rummet”.

Finansminister Bessent kunde dock inte direkt svara på fråga om varför investerare skulle lita på att detta är det sista ordet från Trump, efter så många olika omsvängningar.

Vad som kommer att hända nu är också svårt att förutse. Trumps åtgärder omfattar endast de kommande 90 dagarna och när det gäller eventuella ytterligare tullbefrielser har Trump vägrat ge den klarhet som många investerare söker.

Vad fick Trump att vända?

● Oro för finansmarknaderna och ekonomisk recession.

Påtryckningar från de egna leden.

● På tryckningar från internationella ledare.

● Varningar från näringslivet.

● Trumps oförutsägbara natur.

Läs mer:

Carl von Seth: Hotet om finanskris fick Trump att falla på knä

Björn af Kleen: Republikanska beslutsfattare börjar bli rejält skakade

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Daily Deals
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0